Marter Control Unit
De MCU, opgericht door boswachter Ad Buscher, is in 1995 uit pure noodzaak begonnen met onderzoek naar het gedrag van de steenmarter. Hoewel er toen nog zelden een confrontatie tussen mens en dier plaats vond, waren er vooral vanuit de agrarische wereld wel regelmatig meldingen van overlast, mede omdat de mens steeds verder de beboste gebieden is gaan bewonen.
Inmiddels hebben we een aantal fretten die ons met hun gedrag laten zien of het om marters gaat en zo ja, of het een mannetje of vrouwtje betreft, of er al jongen zijn en waar ze uw gebied binnenkomen. Aan de hand van die gegevens kunnen wij de verblijfplaats van de marter herleiden. Deze kunnen wij dan eventueel afdichten. Daarnaast verwijderen wij de reeds ontstane puinhoop. Hierbij treffen wij in veel gevallen kadavers van de prooien en uitwerpselen aan. Dan sluiten wij alle mogelijke oude maar ook eventuele nieuwe ingangen hermetisch af. Hiermee voorkomen we de terugkeer van dit uiterst slimme dier.
Heeft u last van een steenmarter? Ga niet proberen de marter zelf te vangen of te verjagen. Dit is verboden en bovendien zinloos. Waar u de een wegjaagt, komt na verloop van tijd zo de volgende soortgenoot zich huisvesten. Wij zijn één van de drie licentiehouders voor het vangen en het eventueel afschieten van beschermde diersoorten, waaronder de steenmarter. Ondervindt u overlast van een steenmarter, neem dan contact op met ons. Ons telefoonnummer is 0573 459905.
De Steenmarter
De steenmarter ( Martes Foina ) is de iets robuustere versie van de boommarter. De boommarter heeft een donkerbruine vacht met wat geelachtige tinten, bij de steenmarter overheerst een grijsbruine tint. Met een duidelijke witte bef wit onderhaar en in de meeste gevallen een witte punt aan zijn staart die een derde van zijn totale lengte bestrijkt.
De leefomgeving van dit dier is het open landschap met het bos liefst in de buurt. Heel vaak houdt hij zich op in in de buurt van mensen (zelfs in de grote steden, in schuren en hooibergen). Vanwege zijn voorkeur voor beschutting en kleinere ruimtes, zit hij ook zeer regelmatig onder de dakpannen of bijvoorbeeld in de bekisting van de dakgoot.
Het voedselpatroon van beide martersoorten is gelijk. Muizen, kleine vogels, overige knaagdieren, maar ook noten, bessen en zaden behoren tot zijn dagelijkse kost. Het is een zogenaamde omnivoor die alles meeneemt naar zijn behuizing. Het vrouwtje kan een keer per jaar een nest jongen werpen, bestaande uit zes welpen. De paartijd van de marter duurt van begin juli tot begin augustus, vanaf begin mei kunnen er jongen verwacht worden. De welpen zijn de eerste acht weken blind. In die tijd slepen beide ouders enorme hoeveelheden voedsel mee naar het nest. Voedselresten en de ontlasting van zowel ouders als de welpen kunnen dus een bron van (stank)overlast zijn.
Ongevaarlijk
Steenmarters roepen wellicht gevoelens van onbehangen of angst op. Dat is niet nodig, want voor ons zijn ze absoluut niet gevaarlijk. Bovendien zullen ze altijd de vlucht verkiezen boven een aanval, tenzij ze in het nauw gedreven worden of hun jongen willen beschermen tegen gevaar.