Steenmarterschade
Last van een beschermd dier
Recente Tweets
Marter Control Unit
Wie zijn wij?

Marter Control Unit

De MCU, opgericht door boswachter Ad Buscher, is in 1995 uit pure noodzaak begonnen met onderzoek naar het gedrag van de steenmarter. Hoewel er toen nog zelden een confrontatie tussen mens en dier plaats vond, waren er vooral vanuit de agrarische wereld wel regelmatig meldingen van overlast, mede omdat de mens steeds verder de beboste gebieden is gaan bewonen.

Inmiddels hebben we een aantal fretten die ons met hun gedrag laten zien of het om marters gaat en zo ja, of het een mannetje of vrouwtje betreft, of er al jongen zijn en waar ze uw gebied binnenkomen. Aan de hand van die gegevens kunnen wij de verblijfplaats van de marter herleiden. Deze kunnen wij dan eventueel afdichten. Daarnaast verwijderen wij de reeds ontstane puinhoop. Hierbij treffen wij in veel gevallen kadavers van de prooien en uitwerpselen aan. Dan sluiten wij alle mogelijke oude maar ook eventuele nieuwe ingangen hermetisch af. Hiermee voorkomen we de terugkeer van dit uiterst slimme dier.

 

Heeft u last van een steenmarter? Ga niet proberen de marter zelf te vangen of te verjagen. Dit is verboden en bovendien zinloos. Waar u de een wegjaagt, komt na verloop van tijd zo de volgende soortgenoot zich huisvesten. Wij zijn één van de drie licentiehouders voor het vangen en het eventueel afschieten van beschermde diersoorten, waaronder de steenmarter. Ondervindt u overlast van een steenmarter, neem dan contact op met ons. Ons telefoonnummer is 0573 459905.

 

Onze heel speciale medewerkers...

 

Om ons te helpen in ons werk, hebben we fretten en een fruns (kruising fret en bunzing) in huis. Deze zijn in Groot Brittannië getraind om met hun geweldige reukvermogen te speuren naar steenmarters. Aan hun gedrag kunnen we zien of het om een mannetje of een vrouwtje gaat, en of er jongen aanwezig zijn. De fruns kan zelfs apporteren. Hij haalt jongen voor ons uit nesten die voor mensenhanden onbereikbaar zijn.

 

 

Marter opvang

 

Vindt u een zieke of gewonde steenmarter? Neem direct contact met ons op. De moeder van deze jonge bunzing lag aangereden langs de weg. Een oplettende fietser heeft de twee jongen die nog om haar heen dansten mee weten te krijgen en nog laat in de avond bij Ad Büscher gebracht. Had hij dit niet gedaan, dan hadden de twee babies het niet overleefd. Nu kunnen ze binnenkort waarschijnlijk, na een 'verwilderingstraject' uitgezet worden op een plek in het bos, ver van plaatsen waar ze overlast kunnen veroorzaken.

 

 

 

Educatie

'Natuurlijk op pad' - wildwandelingen

Voor particulieren en groepen. Wandelingen, excursies en wildspotten op de Hoge Veluwe en Veluwezoom onder begeleiding van boswachter Ad Büscher, bekend van de Tros natuurserie 'Dier en Zoo'. Een unieke belevenis!

Voor meer info: neem contact op met ons.

 

Boswachter op school

Ad komt graag in de klas om te vertellen over steenmarters, beschermde dieren, de boswachterij of de natuur in het algemeen. Hij kan beeldmateriaal laten zien, zijn steenmarters en/of fretten meenemen, en beschikt over een heleboel anecdotes.

 

Lezingen

Voor gemeentelijke instellingen, bedrijven en groepen particulieren.  Er zijn vele onderwerpen mogelijk voor een lezing, bijv. Art.1-beschermde diersoorten of de aanpak van overlast door steenmarters.